Artykuł
Zalecenia żywieniowe dla każdego, kto pragnie być zdrowym
1. Bezpieczeństwo dla zdrowia w rozmaitości spożywanych produktów
nie ma produktu spożywczego, który by zawierał wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w dużych ilościach. Dlatego mało urozmaicone pożywienie może powodować niedobory niektórych składników pokarmowych.
2. Utrzymanie należnej masy ciała chroni przed chorobami przemiany materii
U osób otyłych częściej aniżeli u osób z prawidłową masą ciała występuje miażdżyca, cukrzyca, dna, nadciśnienie tętnicze, kamica żółciowa i inne choroby
3. Ciemne pieczywo bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż chleb biały
codzienne spożywanie razowego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i ułatwia utrzymanie należnej masy ciała.
4. Dwie szklanki chudego mleka dziennie zapewniają wystarczającą ilość wapnia
Mleko jest również dobrym źródłem wysokowartościowego białka i witaminy B2. Tłuszcz mleczny znajdujący się również w tłustych serach, sprzyja rozwojowi miażdżycy tętnic. Dorosłym zalecane są głównie sery chude.
5. Ryba korzystniejszym dla zachowania zdrowia źródłem białka niż mięso
Spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu należy do zasad profilaktyki miażdżycy. Nasiona roślin strączkowych, będące również dobrym źródłem białka, mają także znaczenie w zapobieganiu tej chorobie
6. Dużo warzyw i owoców zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C i beta-karotenu, składników mineralnych i błonnika
Witaminy zawarte w warzywach i owocach wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Potas obniża ciśnienie krwi. Błonnik warzyw i owoców redukuje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu w surowicy